Strækmærker, øm lænd og hævede bryster

Det er en meget korrekt beskrivelse af en kvinde efter en fødsel. Det kan være meget svært at komme ovenpå igen. I de første par uge, tænker man slet ikke på sig selv. Det er en kæmpe kovending! Dit gamle liv er ovre og nu er der et nyt fantastisk familiemedlem, som ALT drejer sig om. Man har den bedste tid i vente, men men men… Hvad med dig som kvinde? Det kan som en nybagt mor være svært, at komme tilbage til den person, som man var inden. Det tog et år for mig, at komme tilbage i den form, som jeg havde inden jeg blev gravid. Men det var ikke kun min fysiske tilstand, det var også mit selvværd, som manglede et step op. Jeg var (som alle andre mødre) meget træt hele tiden. Det blev hurtigt en hindring at gå op i selvforkælelse og sit outfit. Men det er virkelig noget, som ikke bør undervurderes.

Forkæl dig selv

Det tog mig aaaaalt for lang tid at tænke på mig selv. I retrospektiv burde jeg have forkælet mig selv fra “day one”. Tag ud og shop Maxikjoler, lækre cremer, nye puder, bløde tæpper, lækker og sund mad… Whatever dig kan gøre dig glad! Det er super vigtigt for alle i familien, at mor har overskud og at mor er glad. Når du er glad, så er alting bare meget nemmere at overskue. Har du et godt selvværd og er glad (på trods af manglende søvn), så er det pludselig ikke så slemt, at skulle vaske sengetøj og hagesmækker hele dagen. Hvis du ikke er en materiel type kan du også prøve dig frem med noget lækker og sund mad, der kan få den bedste version af dig tilbage.

Gør noget godt for dig selv

Det, der virkede for mig var ikke kun at købe nye kjoler, der sad behageligt, men også at gøre ting med mine piger. Mit netværk har haft en stor betydning for, hvor hurtigt jeg kunne falde tilbage i mit gamle jeg. Jeg var så heldig at min svigerinde også blev gravid samtidig som mig selv. Vi kunne derfor sparre meget med hinanden og gøre ting sammen, som jeg ikke kunne med mine veninder, som var på arbejde. MEN der er altid tid til lidt pigehygge. Mit netværk har været enormt gode til at aflaste mig. Nogle af mine veninder er eksempelvis kommet forbi og gået tur med min nyfødte, så jeg kunne sove lidt. Det er derfor en god blanding af lidt selvforkælelse og netværket, der tilsammen kan gøre en god indsat for, at du finder dig selv igen. I mit tilfælde har min mand også påtaget sig sin nye rolle som far rigtig godt. Han gik eksempelvis tur med den lille og gav vores nyfødte flaske, imens jeg var oppe at træne eller spise en hurtig brunch med veninderne. Jeg har derfor haft en godt pusterum, til at kunne mærke mig selv igen efter fødslen. Nogle gange har jeg faktisk tvunget mig selv afsted for at føle mig normal igen, selvom jeg hellere ville være hjemme med den lille nye.

Sig nu ja til at få passet dit barn

Jeg har også ofte taget mig selv i at sige “nej” til at få passet baby hos bedsteforældrene, fordi jeg ikke mente jeg havde behov for det. Men det er farligt. Det er forståeligt at du ønsker at være tæt på din baby 24/7. MEN det drejer sig ikke altid om dig, selvom du er forælder til det. Mange bedste forældre føler sig overset og får ikke et tæt bånd med deres børnebørn, fordi de aldrig må passe dem. Det er ikke altid nok bare at tage dem med i ZOO. Nogle gange skal du give slip og stole på at dine forældre har gjort et godt stykke arbejde som forældre(selv med dig). Det værste bedsteforældre ved er at få overrakt en liste med aktiviteter, mad og regler, som de skal følge. De har selv været der for dig og ved altså godt hvad der skal til. Giv dem plads til at hygge sig med jeres lille nye og lad barnet overnatte hos dem, når det er gammelt nok til at blive passet. Du bestemmer naturligvis selv, hvornår du er mener dit barn er klar til ikke at sove hjemme længere. Men i mange tilfælde sker det hos barnet lang tid før forældrene. Børn bliver stimuleret på en helt anden måde, når mor og far ikke er der. Derudover får de også et tættere bånd til dem, som passer dem og udvikler sig personligt hurtigere.